Kokeiluja Faroksella - automaattinen kelimajakoiden kuuluvuudenmittaus vs. keliennusteet
VOACAP Quick Guide: Home
Jari Perkiömäki, OH6BG
Olen jo pitkään halunnut kokeilla käytännössä VE3NEA:n Faros-nimistä automaattista NCDXF:n kelimajakoiden kuuluvuuden mittausohjelmaa (http://www.dxatlas.com/Faros/). Faros pystyy ohjaamaan transceiveriä ja tallentamaan kelimajakoista saatavan kuuluvuusdatan kovalevylle, joten datan analysointi jälkeenpäin on vaivatonta. Tämän kokeilun nimenomaisena tarkoituksena oli ja on yhä tarkastella, miten mittaukset tukevat VOACAP:lla tehtäviä statistisia keliennusteita.
Kokeilussa oli käytössä Yaesu FT-1000 ja Mosley TA-53M, viiden bandin 3-elementtinen yagi 12 metriä maan pinnasta, 33 metriä meren pinnasta. Antenni oli suunnattu etelään ja antenni takakeila on melko hyvä myös (= antennin etu/takasuhde on siis huono, hi!). Näin USA:n länsirannikon ja Havaijin asemat kuuluisivat myös hyvin. Näillä asetuksilla pitäisi kuulua VE8AT, W6WX, KH6WO, ZS6DN, 4X6TU ja 5Z4B sekä 4U1UN. Antennin sivukeilassa on YV5B, josta pieni kommentti edempänä. Majakat OH2B, CS3B ja LU4AA ovat tällä hetkellä QRT, joten niistä ei ole havaintoja.
Kokeilu tehtiin 14 MHz:n ja 18 MHz:n kelimajakkataajuuksilla. Valitettavasti oma FT-1000:ni vaatisi pientä laittoa 18 MHz:n RX-puolella, kuuntelussa on selvää vaimennusta. Lisäksi tietokoneen omat sisäiset häiriöt selvästi estävät Farosta tunnistamasta korvinkuultavia asemia, erityisesti 18 MHz:llä. Joten 18 MHz:n mittaushavainnot ovat melkoisesti alakantissa, siksi en niitä paljon kommentoi.
Tarkkailupäivät olivat 19.-22.7.2007. Asemani sijaitsee lokaattorissa KP03SD. Ajanjakso alkoi hyvin rauhallisella radiokelillä, mutta 20.-21.7. Tromssan K-arvot nousivat korkealle ja häiriökeli oli valmis. Häiriö näkyi etenkin USA:n/Havaijin asemien signaaleissa. Etelän majakoiden havaintoihin häiriö ei vaikuttanut paljoakaan. Tarkkailuajanjakso on luonnollisesti lyhyt, mutta antaa sopivasti osviittaa ja spekuloinnin aihetta. Olen tänään (23.7.) kääntänyt antennin itään ja ryhtynyt monitoroimaan sieltä kuuluvia majakoita. Näiden majakoiden mittaushavainnoista tulee oma raporttinsa.
![]()
Mitä tästä opimme?
- 14 MHz:llä Auringon nousu- ja laskuhetkillä (grayline) niin RX- kuin TX-päässä näyttäisi olevan erittäin suuri vaikutus signaaliin
- VOACAP ei ennusta graylinea, joten ennusteet etenkin USA:n suuntaan ovat paljon todellista tilannetta huonompia. Esimerkkeinä KH6WO, W6WX ja 4U1UN.
- Tarkastele majakoiden kuuluvuutta yleisellä tasolla:
Mittaustulokset ja spekulaatiot...