Kokeiluja Faroksella - 4X6TU

Kokeiluja Faroksella: pääsivu

 

Jari Perkiömäki, OH6BG

4X6TU - Vaasa: etäisyys 3 500 km

Faros: Mittaushavainnot 14 ja 18 MHz Vaasassa

Delay-arvosta Faros päättelee, tuleeko signaali lyhyentien (SP) vai pitkäntien (LP) etenemismuodolla. SNR kertoo mitatun signaali-kohinasuhteen. Alle 0 dB:n SNR:llä pystyy vielä hädin tuskin kuulemaan aseman.

Oikeastaan 4X6TU on kelimajakoiden tarkastelussa mukana kuriositeetin vuoksi: samalla yhteysvälillä eri taajuuksilla voi olla erilainen etenemismekanismi. 3 500 km:n yhteysväli tarkoittaa sitä, että osa signaaleista pystyy kulkemaan yhdellä F2-kerroksen hypyllä ja osa menee kahdella hypyllä. Näin käy juuri tällä yhteysvälillä: 14 MHz:n signaali kulkee ennusteen mukaan 2 hypyllä ja 18 MHz:n signaali yhdellä. Tämä näkyy mm. alempana olevasta VOACAP:n REL-ennusteesta, missä 14 ja 18 MHz:n taajuuksien välissä on olemattoman/heikon kuuluvuuden alueita. REL-ennusteen mediaani-MUF-viiva on piirretty pitkälti yhden F2-hypyn etenemisen mukaan.

GeoClock: 02:30 ja 21:30 UTC

Klo 02:30 UTC: Aurinko alkaa nousta Israelissa, ja 4X6TU-majakka kuuluu ensiksi 14 MHz:llä ja sitten vähän myöhemmin 18 MHz:llä. Joinakin päivinä 14 ja 18 MHz alkavat kuulua lähes samoihin aikoihin.

Klo 21:30 UTC: Aurinko on jo laskenut Israelissa, ja pimeys laskeutuu Vaasan (ionosfääriseen) horisonttiin.

VOACAP: REL-ennuste

VOACAP:n statistinen koko heinäkuuta koskeva REL- eli Reliability-ennuste kertoo, että 4X6TU:n parhaat kuuluvuusajankohdat olisivat seuraavat (ennuste perustuu mediaani-MUF-käyrään):

VOACAP-ennuste näyttäisi olevan aika hyvin linjassa mittaushavaintojen kanssa. Kummallakin bandilla (14 ja 18 MHz) havaintoja tehtiin ennen ja jälkeen ennusteaikojen, mutta voimakkaimmat havainnot ovat kuitenkin ennusteen rajoissa.

21.7. vallinnut geomagneettinen häiriö ei näy selvästi tämän yhteysvälin havainnoissa.