TX5C Clipperton -keliennuste,
maaliskuu 2008

VOACAP Quick Guide: Home

 

Keliennuste: OH - TX5C Clipperton Atoll, maaliskuu 2008

Disclaimer: Ajan hengen mukaan on trendikästä kommentoida ja arvioida asioita, joita ei ole nähnyt, kuullut tai kokenut. Tämäkin ennuste jatkaa tuota kunniakasta perinnettä.

VOACAP-ennusteet

Ajoin VOACAP:lla yhteyden todennäköisyyttä arvioivan ennusteen Vaasasta ja Helsingistä Clippertonille lyhyen ja pitkän tien kautta. Helsingin-ennuste näyttäisi olevan suht samanlainen muuallakin eteläisessä Suomessa.

Muistin virkistykseksi pieni käyttöohje:

  1. Musta paksu jana, joka halkoo graafin, on mediaani-MUF. Nähdään esimerkiksi, että n. klo 13 mediaani-MUF nousee 14 MHz:lle. Tällöin pitäisi aseman alkaa kuulua. Kaikissa VOACAP-ennusteissa on +/- 30 minuutin virhemarginaali. Itse yleensä tulkitsen tätä todennäköisyyteen perustuvaa ennustetta siten, että asema saattaa kuulua MUF-janan yläpuolella aika paljonkin, kunhan todennäköisyysarvot ovat korkeat.
  2. Nämä ovat kuukausitasolla tarkasteltavia ennusteita: jonain päivänä asema voi kuulua tiettyyn aikaan tosi lujaa, seuraavana päivänä siitä saattaa kuulua samaan aikaan samalla taajuudella vain pihinää tai ei mitään. Päiväkohtaiseen kuulumiseen vaikuttaa senhetkinen avaruussää.
  3. Graylinen vaikutusta tai muuta erikoisempaa etenemistä ei oteta huomioon, ja todistetusti alabandien ennusteet voivat olla huonoja.

Lyhyt tie: OH (Vaasa) - TX5C

Lyhyt tie: OH (Helsinki) - TX5C

Pitkä tie: OH (Vaasa) - TX5C

Pitkä tie: OH (Helsinki) - TX5C

Grayline-kartat

On muutamia ajankohtia, jolloin erityisesti kannattaa olla bandilla: silloin kun Aurinko nousee ja laskee kohdepaikoissa sekä silloin kun Aurinko sijaitsee kohteiden isoympyrälinjalla. Tähän tarkasteluun Geoclock on varsin havainnoillinen väline. Seuraavien kuvien hämärävyöhykkeet ja pimeän alueet osoittavat ionosfäärisen hämärän ja pimeän, ei maanpinnan tason hämärähetkeä tai pimeää.

Auringonnousu ja -lasku Clippertonilla

Aurinko nousee Clippertonilla n. klo 13 UTC. Samaan aikaan VOACAP-ennusteessa MUF alkaa nousta yli 14 MHz:n.

Aurinko laskee Clippertonilla vähän ennen 02 UTC. Samaan aikaan ja aiemmin VOACAP-ennusteessa todennäköisyys alabandien kelille nousee.

Auringonnousu ja -lasku Suomessa

Aurinko alkaa nousta Suomen ionosfäärissä 04 UTC jälkeen. Näin alabandien keli lienee parhaimmillaan 02-05 UTC välisenä aikana, ehkä jopa myöhempäänkin päivästä riippuen?

Aurinko alkaa laskea Suomen ionosfäärissä peditionin aikana 1715-1730 UTC välisenä aikana.

Aurinko isoympyrälinjalla

Kun Aurinko on kohteiden välisellä isoympyrälinjalla, tapahtuu silloin tällöin mielenkiintoisia asioita, joilla on hauska spekuloida. Tämä on vain spekulaatiota, kunnes toisin todistetaan :) Yksi erityinen spekulaatiokohde on 21 MHz:n kelin aukeaminen USA:n/Meksikon suuntaan yöllä, jolloin Aurinko on isoympyrälinjan tuntumassa. Lisäksi olisi toivottavaa, että napa-alueiden keli olisi sopivasti virittäytynyt.

Näin ollen ennustan, että 21 MHz:n keli saattaa jonain peditionpäivänä avautua Clippertonille n. 1930-2000 UTC alkaen. Tätä ei VOACAP eikä mikään muukaan ennusta, mutta maailmahan onkin erilainen veikkaajan silmin.

Kun Aurinko on isoympyrälinjan tuntumassa, niin kummasti saattaa asemia kuulua USA:n ja Meksikon suunnasta. Ja siellä suunnassahan Clipperton myös on. Tämä keli ei kuitenkaan suosine kukkakeppiantennilla workkijoita.

Pitkäntien keli ja Aurinko. Kun Aurinko on aamupäivällä isoympyrälinjalla, niin silloin VOACAP ennustaa parasta todennnäköisyyttä pitkäntien kelille yläbandeilla. Voisi kuvitella, että ionisaatio on ainakin korkeimmillaan mahdollista yläbandien keliä varten.

07-08 UTC: Tähän aikaan VOACAP ennustaa hyvää todennäköisyyttä pitkäntien kelille todella korkeilla taajuuksilla. Aurinko on jälleen isoympyrälinjan tuntumassa.